5 Nisan 2010 Pazartesi

NİHAYET PİRAMİTLER

Bu pozu o kadar çok hayal etmiştim ki.
Resim çektiğim yerden arka tarafa döndüğünüzde manzara bu, düşünün bu evlerden birinde oturduğunuzu, hergün sabah perdelerinizi dünyanın yedi harikasından birine açıyorsunuz.








Bloğumun adı "Hayalleri ve Mısır" ama ilginçtir, Mısır denince ilk akla gelen şeyin yani Piramitlerin resimlerini eklemekte nedense hiç acele etmemişim, ne tuhaf.. Piramitler şöyledir, şu kadar binyıl önce yapılmıştır, bunlar şunların mezarlarıdır felan filan gibi bilgiler yazmayacağım. Zaten herkesin bildiği veya ansiklopedilerde kolayca ulaşılabilecek bilgiler bunlar. Ben oradayken ne hissettiğimi kısaca özetleyim, kendimi küçücük, bir nokta kadar ufacık hissettim. Bu taşların azameti altında ezildiğimi hissettim. Ufff ya yine özledim.

6 yorum:

  1. Oh nooo! Piramitler mezar değildir!

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Kahvegibi;
    Gönderilerimi takip etmen beni sevindiriyor. Ancak Piramitler Anıt Mezar olarak biliniyor, bu yüzden bu şekilde yazdım. Giza'ya da Anıt Mezar Şehri deniyor. Yoksa bütün bildiklerim yanlış mı:)

    YanıtlaSil
  3. Maalesef :)

    Aslında bu kadar yaygın bir yanlış ki, galat-ı meşhur fasih-i mechurdan evladır gibi oluyor.

    Şimdi siz Giza'ya gittiğinizde, piramitlerin içine girdiğiniz değil mi?
    İçerisinde hiç hiyeroglif, yazı (bulan kekoların adlarını yazmasından başka) vs. yok. Bir ya da iki odadan oluşuyor.

    Peki ya bir mastabaya girdiniz mi? İçerisinde "ka" heykelleri, ölünün yolunu bulabilmesi için hiyeroglifler, hayatından kesitler, yiyecekler.

    Tutankamon'u bilirsiniz. Mısır tarihinin en silik firavunlarındandır. Ancak, mezarı dokunulmamış halde bulunduğundan en tanınmışı da odur. Kahire müzesinde o mezardan çıkanları görmüşsünüzdür. H. Carter, Tutankamon'un mezarından bunlar çıktıysa, II. Ramses'in mezarından çıkanları görebilmek için hayatımı verirdim der. Peki sormak istiyorum, o eşyalardan hangileri piramitlerin içindeki odalara sığar?

    H. G. Wells'in Mısır'da Ölüm Sonrası Yaşam Fikri kitabını tavsiye ederim ve daha önce söylediğim gibi Christian Jacq'in ışık taşı serisi popüler kültür kitabı gibi görünse de çok güzel anlatır bu farkları.

    :)

    YanıtlaSil
  4. Malesef Piramitlerin içine giremedim. 2 farklı zamanda gitmiş olmama ve her ikisinde girmek için çok çaba sarfettim fakat nefes darlığı olduğu için bende kapısından geri döndüm, o dar koridorlara girme cesareti bulamadım kendimde. Ama piramitlerin içinden bir tabut çıkarılmadığını da biliyorum.

    Ayrıca size katılıyorum, piramitler mezar değil ancak anıt mezar olarak biliniyor. Yani Anıtkabir olarak düşünün. Yani Atatürk'ün mezarı o çiçek konan mozalenin mi orda?

    Bu arada Luxora'da gitmiştim Mısır seyehatimde ve Kral vadisini, firavunların mezarlarını gördüm, tabutların hangi taşların arasından çıktıklarını da. Bu konuda endişeniz olmasın.

    YanıtlaSil
  5. Ne büyük şans. Ben de orada olmak ve görmek çok isterdim. Hep de istemişimdir.İnşallah bir gün ben de bu hayalimi gerçekleştiririm. Bol bol gezin keyfini çıkartın. Sizi merakla takip edeceğim. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Tuğba;

    Gösterdiğin ilgiye çok teşekkürler, ben de senin bloğunda çok keyifli zaman geçiriyorum. İnşallah sen de oralara gider ve görürsün, ben de Cezayir'i gezmek isterim, Fas'ı, Tunus'u. İnsanların istekleri hiç bitmiyor ama ben şuna inanıyorum ki isteyince herşeyi yapabilecek gücü bulabiliyorsun.

    YanıtlaSil