25 Eylül 2015 Cuma

BİR GARİP - NEŞET ERTAŞ - BOZKIRIN TEZENESİ


neşet ertaş resimleri ile ilgili görsel sonucu

O bir Garip, O bir Aşık, O bir Ozan, O bir Dertli ve O bir Filozof... Bu liste uzar da uzar.

Neşet Ertaş...

Nasıl anlatılır, ne söylenir ona olan sevgi nasıl ifade edilir. Onu anlatmak ve anlamak için gerçek sevgiyi, insan sevgisini, Yaradanın sevgisini içinde bilip öyle anlatmak lazım.

Ondaki engin gönül, kendi halindelik ve ağırbaşlılık bir başkaydı. Türkülerinde yansıttığı duygular, anlatmak istediği, dile getirdiği sözlerin manası hep bir şeyde, tek bir yerde toplanıyordu.

Tahsil görmemiş bir insan olmasına rağmen insani değerleri yüksek, mana anlamında olgun, kendini yetiştirmiş biriydi. Onun kendi tabiriyle havalandırdığı türküleri, sıradan bir müzik gibi dinlememek lazım. Gerçekten ne manaya geldiğine, sözlerin özüne kulak vermek lazım.

Evet o saz çalıyor, türkü söylüyordu ama bir başkalık vardı onda. Ne diyordu bir türküsünde "Bu Garip Hakk'a aşık olmasa bu sazı çalar mıydı?"  Hak aşığı, halk aşığı Neşet Ertaş gönül gözü açık olan biriydi.

Allah sevmediğini yaratır mı hiç?

Allah kulun kalbine girmiş, kulundan uzakta olmamak için.

Döner çarkıfelek Bir'in aşkına

Ben de bir Garibim, Hak'ım
O ölmez, yitmez unutma sakın.

İnsanlar kendini bilebilseydi
Dünyada kavga dövüş olmazdı
Ne Hakk'tan korkardı ne hicap duyardı.

Bunun gibi daha sayısız türkülerinde tek bir olgudan söz eder.  Sizinle Neşet Ertaş'ın bir türküsünü kendi yorumumla sizlere aktarmak istiyorum.

Seher vakti çaldım yarin kapısını (Seher vakti duaların en çok kabul edildiği, Allah'ın da kullarını huzurunda görmek istediği özel bir zamandır.)

Boş bulmadım otağını, yapısını (Otağını, yapısı bana dünyayı çağrıştırıyor)

Aslanım eller, kokuyor güller, ne bilsin eller. (Güller çoğu zaman Peygamberimizle bağdaştırılır. )

Yukarıdaki tamamen kendi yorumum, tabii ki şu da var insan nasıl bakarsa öyle görür.


Sadece ozan değildi tabii ki, yüreği sevgiyle atan, güler yüzlü, kelimenin tam manasıyla humanist biriydi.

Sizinle paylaştığım videoda da izleyeceğiniz gibi, kendisine ve babasına müthiş be jest yapılır ve Kırşehir'e bir heykel yapılacağı söylenir. Heykelde bir eşek ve üzerinde babası ve kendisi tasvir edilecektir. Fakat Neşet Ertaş buna karşı çıkar ve 'Bir canlı bir başka canlıyı sırtında taşımamalı.' der. Heykel bir eşek ve yanında oturan bir baba ve karşısında öğrencisi ve oğlu Neşet resmedilir.



Yine videoda izleyeceğiniz gibi, Neşet Ertaş Almanya'da yaşarken tam manasıyla inzivaya çekilmiş bir hayat sürmeyi tercih ediyordu. Türkiye'de ise birçok sanatçı onun türkülerini söyleyerek para kazanırken Neşet Ertaş ise sanki kendini unutturmaya çalışıyordu. Bazen Türkiye'den kendisinin öldüğü haberini alıyordu. Sonunda birileri vasıtasıyla Türkiye'ye dönüp Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nda müthiş bir konser verir. Konser öncesi zanneder ki, konsere sadece Kırşehir'den dostları hemşerileri gelmiştir. Fakat konseri o kadar kalabalıktır ve sevenleri o kadar özlemiştir ki kendisi hayretler içinde kalır. Sevenleri şarkılarını hep bir ağızdan söylediğinde 'Sizin şarkı söyleyen dillerinize kurban olurum' diyerek coşkusunu dile getirir. Alçak gönüllüğünü bir de o konserde gösterir ve seyircilerden ceketini çıkarmak için izin ister. Bu hareket tek başına bile mütevaziliğinin göstergesidir. Tabii biz alışkın değiliz bu tür sanatçılara. Bizim dinlediğimiz sanatçılar konserde ceketlerini çıkarır, başının üzerinde çevirir ve seyircilere atar. Seyirciler de sanki matah bir şey yapmış gibi çılgına döner.



Neşet Ertaş için sadece ozan demek haksızlık olmaz mı? Aşağıdaki sözlerine bakınca onun ozandan daha öte vasıflara sahip olduğu anlaşılır sanırım.

Darda kaldım diye umutsuz olma
Yok iken dünyayı var eden vardır.

Kadın insandır, biz erkekler insanoğlu.

Sevgi dünyasına yalan giremez,
Gönülden sevmeyen Hakk'a eremez.

Özü gülmeyenin yüzü güler mi?

Gönül kimi severse güzel odur.

Neşet Ertaş eğer yaşasaydı ve onu görme şansım olsaydı bir tek soru sormak isterdim. "Bu kadar çile çekmeseydiniz, yine Neşet Ertaş olur muydunuz?"

Ölümünün 3. yıl dönümünde saygı duyduğum bu insanla ilgili bir yazı yazmak istedim. Neşet Ertaş'ın sanatçı kişiliğinin yanında derin bir felsefeye sahip olduğunu bir parça aktarmak istedim. İnsan sevgisiyle dolu kalbini türkülerinde açıklıkla görebilirsiniz. Ölüm yıl dönümünde onu sevgi, saygı ve hasretle anıyorum.


1 yorum:

  1. Merhaba, benim de sevfiğim bir sanatçı kendisi, Ah yalan dünya.. bloğumu ziyaretiniz için teşekkür ederim.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil